Lelieteelt actueel

Bloemschikken, er per ongeluk langslopen of een bosje aannemen. Stuifmeelvlekken zit in no time op je kleding. En die kunnen nog best wel eens hardnekkig zijn. Zeker het stuifmeel van de lelie kan flinke vlekken maken. Hoe je ze eruit krijgt? We vertellen het je!

Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt wat voor de hand liggend, maar het is nou eenmaal waar: voorkomen is toch altijd beter dan genezen. Maar hoe voorkom je het dan? Simpel, zorgen dat de bloem geen vlekken meer kán maken. Stuifmeel is namelijk belangrijk voor planten die nog aan het groeien zijn, maar voor bloemen die al zijn afgeknipt of afgesneden voegt het niks meer toe. Je kunt die stuifmeelvlekken dus makkelijk voorkomen door de meeldraden er meteen uit te knippen zodra je de bloemen in de vaas zet. Je bloemen gaan er misschien zelfs langer van mee. Wanneer stuifmeel op de bladeren valt, kan het ze namelijk wegvreten.

Tips!

Borstelen:

Het is belangrijk dat het stuifmeel eerst opdroogt voor je het uit je kleding verwijdert. Leg je kledingstuk bijvoorbeeld even in de zon. Als het stuifmeel droog is, kun je met een zacht borsteltje voorzichtig de poeder eraf halen. Zit er dan nog steeds een vlek? Dan kun je de stof behandelen met een vlekkenverwijderaar en wassen.

Pas op! Nooit de vlek wegpoetsen met de hand. Op je huid zitten vetten die ervoor zorgen dat het stuifmeel juist aan de stof zal hechten.

Plakband:

Een andere makkelijke tip is om de vlek weg te halen met behulp van een plakbandje of stuk tape. Vouw een stuk dubbel met de plakkant naar buiten. Dep dan op het poeder tot de vlek weg is. Ook bij deze tip is het handig om eerst de vlek even te laten drogen, bijvoorbeeld in de zon.

Citroensap:

Heb je bovenstaande tips al geprobeerd en is de vlek te hardnekkig? Doe dan wat citroensap op de vlek. Was daarna het kledingstuk zo snel mogelijk. Pas wel op bij het gebruik van citroensap. In combinatie met de zon kan het een blekend en brandend effect hebben. Zowel voor de stof als voor je haren én je huid.

Stofzuigen:

Wanneer het geknoeide stuifmeel opgedroogd is, kun je er ook heel gemakkelijk even de stofzuiger bijpakken en het stuifmeel voorzichtig van het kledingstuk af zuigen. Let er wel op dat de mond van de stofzuigerslang schoon is, anders maak je nieuwe vlekken. Daarnaast moet je ook oppassen dat je de vlek niet in de textiel drukt met de slang. 

Waterstofperoxide:

Deze tip is alleen bedoeld voor stuifmeelvlekken op witte kleding. Waterstofperoxide is namelijk een erg agressief middel. Doe een beetje van dit spul op de vlek en was het kledingstuk daarna zo snel mogelijk. Pas weer op met je handen! 

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5308416/zo-krijg-je-stuifmeelvlekken-uit-je-kleding

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

0252-536950

Postbus 175
2180 AD HILLEGOM

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl