Leo van de Westelaken woont in Sint-Michielsgestel onder de rook van Den Bosch. Hij vertelt: 'We telen sinds 1968 lelies voor eigen rekening. Naast de 60 ha lelieteelt heb ik ook een melkveebedrijf.
We telen de lelies in een straal van 25 km rondom het bedrijf om zodoende een ruime vruchtwisseling aan te kunnen houden. De werkzaamheden worden grotendeels zelf uitgevoerd. Het export klaar maken wordt ook met de eigen verwerkingslijn gedaan. We telen ongeveer 20 soorten lelies.
Het koppen van de lelies doen we om de leliebollen maximaal te laten groeien. De energie die normaal naar de bloem gaat, gaat nu naar de bolvorming. Jammer voor het aanzicht van de velden, want zonder het koppen zou het een kleurpracht worden.
Weidevogels maken dankbaar gebruik van leliepercelen. Omdat de gronden na het planten niet meer geroerd worden, komen bijna al de broedsels uit, mits de vossen, kraaien en ooievaars ze niet roven.
Hier een plaatje van het eindproduct bij één van onze klanten. Dit is het soort Red Desire. Deze lelies worden volgende week gesneden en dan naar de bloemenveiling gebracht.
Rondom de percelen zaaien we een bloemenmengsel met rode klaver in, de bijen zijn er dol op.
Beregenen van de lelies is de laatste jaren met de droge zomers een veelvoorkomende klus.
Koppen van de Red Desire, hoogste tijd.
Voor het koppen selecteren we de lelies nog een keer. Alle planten worden bekeken. De dwalingen en virusplanten worden verwijderd om de partijen zuiver te houden.
Om virusoverdracht door bladluizen te voorkomen, spuiten we tot het koppen om de 5 dagen en na het koppen wekelijks met minerale olie. Deze olie is biologisch en zorgt er voor dat de steeksnuit van bladluizen gewassen wordt en zodoende eventueel virus niet verspreid wordt.
De schubben komen ook mooi op. Dit is nieuw uitgangsmateriaal dat in april is geplant. Voor deze schubben worden grote gezonde moederbollen gebruikt die afgeschubd worden. Elke bol geeft zo ongeveer 20 nieuwe leliebolletjes.
We laten op het veld altijd een paar meter bloeien, we doen dit om te laten zien wat er uiteindelijk op het lelieveld groeit en kunnen zo ook wat mensen blij maken met een mooie bos lelies.
Naast de leliekwekerij heb ik ook nog een melkveetak, dit past mooi om een ruime vruchtwisseling bij de lelies toe te kunnen passen.'