Bijen en lelies

Honingbijen

Honingbijen dragen in grote mate bij aan de bestuiving van allerlei gewassen die ons dagelijks menu gevarieerder maken. Denk aan de inzet van bijenvolken bij openluchtteelt van appels en peren of koolzaad, maar ook aan bessen of aardbeien. Onder glas of in tunnels worden bijen ingezet voor de bestuiving van bijvoorbeeld paprika’s, courgettes en aardbeien.

Waar leeft een bijenvolk van?

De belangrijkste ingrediënten zijn:

  • Stuifmeel – maakt deel uit van het voedsel voor larven / bijen;
  • Nectar – dient als voedsel voor volwassen bijen: van nectar wordt honing gemaakt;
  • Water.

Werksters verzamelen het voedsel. De aanwezigheid ervan in de nabijheid van het volk en de mate waarin het beschikbaar is, in combinatie met het juiste weer, is bepalend voor de ontwikkeling van de individuele bij en de ontwikkeling van het volk.

Bijen en lelies

Bij de teelt van leliebollen spelen bijen geen rol. Nog voor de lelies gaan bloeien worden de knoppen verwijderd: vroeger werd dat handmatig gedaan, tegenwoordig gaat dat meestal machinaal. Voor lelietelers gaat het immers vooral om de bollen. In principe hebben de bijen dus niet veel te zoeken in het perceel.

De vraag is dan of bijen toch in contact komen met de middelen die in lelies worden gebruikt en of dat schadelijk is. In de teeltperiode wordt er gespoten tegen luizen. Dit zijn vaak selectieve middelen die alleen luizen doden en bv. lieveheersbeestjes laten leven. Het zijn geen neonicotinoïden die in de discussie over bijen wel vaak worden genoemd.

Blijft over dat lelieplantgoed in de winter wordt behandeld tegen mijten. Een van de middelen die daarbij is toegelaten heeft wel neonicotionoïden als actieve stof. Deze stof werkt systemisch: dat wil zeggen wordt opgenomen in de sapstroom van de plant. Bekend is dat dit middel zijn werkzaamheid behoorlijk lang behoud. Scheiden lelies water af? Bevat dat water nog actieve stoffen die schadelijk zijn voor bijen? En zo ja hoeveel? Vragen waarin diverse onderzoeken aandacht voor wordt gevraagd. Omdat lelies, zoals eerder gemeld niet in bloei komen, heeft dit onderzoek specifiek voor lelies niet de hoogste prioriteit. Er zijn nog heel veel andere oorzaken die de grote sterfte onder bijen kunnen veroorzaken die meer aandacht vragen.

Kijk hier meer actuele informatie over bijen en hommels in Nederland 

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

0252-536950

Postbus 175
2180 AD HILLEGOM

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl