Lelieteelt actueel

De zorgen die burgers van de gemeente Westerveld hadden over gewasbeschermingsmiddelen voor de lelieteelt zijn na hun eigen onderzoek alleen maar toegenomen. Rob Chrispijn van burgerinitiatief Meten = Weten wordt vooral ongerust door het aantal middelen.

Tijdens het burgeronderzoek werden in sommige bodemmonsters 32 verschillende gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Die middelen worden gebruikt voor het telen van onder andere lelies. 

Gewasbeschermingsmiddelencocktail

Qua hoeveelheid zit iedere stof onder de wettelijke norm, maar dan zitten er wel veel verschillende stoffen in hetzelfde monster. Dat heeft een opstapelend effect. Die hoeveelheid middelen verontrust ons", zegt Chrispijn.  Volgens Chrispijn is er wel eerder onderzoek gedaan naar hoe schadelijk de stoffen op zich zijn, maar nog nooit naar zo'n grote opeenstapeling van middelen in de bodem. "Producenten van de gewasbeschermingsmiddelen moeten wettelijk onderzoek doen naar de effecten, maar dat doen ze niet naar zo'n cocktail aan middelen. Daar hebben ze geen belang bij.

Waardedaling

De monsters heeft Meten = Weten naar eigen zeggen in januari verzameld en opgestuurd naar het laboratorium van Eurofins in Zeeland.Waar ze de bodemmonsters exact hebben genomen, wil Chrispijn niet zeggen. "Dat is ook in tuinen en dergelijke gebeurd. Als we dat bekend maken, krijgen die mensen straks te maken met een waardedaling van hun huis. Dat willen we niet.

Niet tegen de telers

Het is volgens Chrispijn niet de bedoeling om met het onderzoek boeren en telers zwart te maken. De agrariërs gebruiken de gewasbeschermingsmiddelen om ervoor te zorgen dat insecten hun gewassen niet aantasten. Chrispijn: "Boeren en telers zijn niet het probleem, want zij houden zich aan de wet. Ze zijn er alleen onderdeel van. We willen juist dat de politiek zich nu eens uitspreekt." Op 15 maart organiseert Meten = Weten in Havelte een bijeenkomst voor belangstellenden. Daar wordt het onderzoek verder toegelicht. In de zomer, wanneer de meeste gewasbeschermingsmiddelen gesproeid worden, wil Meten = Weten nogmaals bodemmonsters nemen.

Lees meer: Gewasbescherming

Bron: RTV Drenthe 

Contactgegevens

info@lelieteelt.nl

0252-536950

Postbus 175
2180 AD HILLEGOM

Aangesloten bij

Routekaart

© 2018 All Rights Reserved | lelieteelt.nl